2012. március 1., csütörtök

Patrician (2007)

Következzék ismét egy könnyedebb játék. A Partician 3D beütéssel rendelkező területszerző (area control) játék. A szokásos többségbe kerüléses mechanizmus egy csavarral itt két részre oszlik, aminek számtalan előnye mutatkozik, a stratégiai tér lényegesen bővül. Aki ügyes elviheti az első és második helyet is egy területen, de akár abszolút többséggel is hoppon lehet maradni. Mindazonáltal erősen ki vagyunk téve a szerencsének azáltal, hogy a lapok milyen sorrendben jönnek, ezt azonben részben ellensúlyozza a gyors lejátszásból adódó több menet. A taktikai elemek közül a legfontosabb a tartalékolás. A játék a területekért folytatott harc miatt a konfrontatív kategóriába sorolható.

Szabályok
Tábla
A tábla 10 területre van osztva, mindegyik területek két hellyel ahol tornyokat lehet építeni. Minden játékosnak vannak toroynszintjei a saját színében, illetve a játék kezdetekor minden játékos 3 lapot kap a kezébe. A lap meghatározza, hogy melyik területre lehet építeni vele egy szintet – ezen belül bármelyik tornyot választhatjuk –, és milyen bónuszt ad a lap. A lap kijátszásakor az adott terület melletti lapot megkapja az építő (amíg van). A lapok az alábbi bónuszokat adhatják:
  • egy vagy két fej a három lehetséges fajtából (lásd pontozás)
  • dupla építés (akár ugyanarra a toronyra, akár kettőre is építhetünk)
  • torony szint áthelyezés (1 szintet lehet áthelyezni, de nem ott ahol építünk épp)
  • szabad kártya (bárhonnan elvehetjük az új kártyát)
Pontozás, befejezés
A játék akkor ér véget, amikor minden kártya kijátszásra került. Az egyes területeken mindkét toronyért jár pont. A magasabbért több, az alacsonyabbikért kevesebb. A tornyokért az kapja a pontot, aki a legtöbb szintet építette bele, egál esetén az aki később építette az utolsó szintjét. A területekre meghatározott számú szint kerülhet (ezt a tábla is jelzi, de a lapok is korlátozzák). Minél több szint építhető egy területre, annál több pont szerezhető ott egy-egy toronyért.
A játék végén minden játékos 6-6 pontot kap a kijátszott lapjai között található 3 egyforma fejenként.

Kivitelezés
A tábla szép, jelölései egyértelműek, illetve ami kicsit elbújik, az amúgy is csak kiegészítő információ. A területekért kapott pontok szokásos papírtokenekkel vannak megvalósítva. A tornyok megoldása szép és hangulatos is. Amin talán javítani lehetett volna, az a kis formátumú kártya. Nagyobbakat sokkal kényelmesebb a kezünkben tartani.

Kerettörténet
A játék a középkor hangulatét igyekszik idézni, ahol a gazdagság legfontosabb jelképe, a státuszszimbólum nem a drága autó, hanem a magas torony volt. Ennek ellenére a játék inkább az absztrakt stratégia körébe tartozik, mintsem a tematikus játékok közé.

Értékelés
Nyelvfüggőség Nyelvfüggetlen
Játékosok száma 2-5
Kivitelezés 7/10
Szerencsefüggetlenség 5/10
Bonyolultság
5/10
Stratégiai tér 7/10
Játékidő 30 perc
Szubjektív élmény 6/10
Összhatás 6,35

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése