2012. január 30., hétfő

Játék típusok

Azt hiszem, hogy ha társasjátékokról beszélgetünk, elengedhetetlen, hogy néhány alapfogalmat tisztázzunk. Mivel nem érzem magam megkérdőjelezhetetlen szakértőnek, minden korrekciót, helyreigazítást szívesen fogadok. Első nekifutásra a saját 3-as tagolásomat fogom felvázolni, a későbbiekben pedig igyekszem minden, esetleg nem mindenki számára világos fogalmat definiálni, körülírni.

A szememben a társasjátékok legfontosabb jellemvonása, hogy társaságban játsszuk őket. Ez adja meg az igazi ízüket. A blogban magányosan játszható játékokról csak akkor lesz szó, ha azok többszemélyesen is játszhatóak.

Az alap kategóriabesorolásom ennek megfelelően ahhoz illeszkedik, ahogyan a játékosok egymáshoz viszonyulnak.


Kooperatív játékok
A kooperatív játékok legfontosabb jellemzője az együttműködés. A játékosok vagy mindannyian, vagy különféle méretű csoportokban együttműködnek, hogy közösen diadalmaskodjanak egy általában valamilyen automatizmus által képviselt kihívással szemben. Ilyen kihívás lehet például egy határidőn belüli túlélés, egy megadott pontszám elérése, egy nagy fejlesztés elérése, esetleg egy közös ellenség legyőzése. A játékosok közötti interakciók jellemzően a megállapodások, közös stratégiák kidolgozása. A kooperatív játékokban néha feltűnik az árulás lehetősége is, de többnyire a játékosok együtt nyernek vagy vesztenek. A kooperatív játékok klasszikus példái a régimódi asztali szerepjátékok.

Konstruktív játékok
A konstruktív játékok a békés egymásmellett élés játékai. Ellenfelünk hátráltatására jellemzően nincs lehetőség, mindannyian a saját pecsenyénket sütögetjük. A játékosok közötti interakciók közül a egymás farvizén való előrejutás a legjelemzőbb, a másik cselekvésének áldásos hatása minket is érint. A játékra jellemző még a folyamatos fejlődés, a visszaesés ritka, vagy teljesen kizárt. Fontos különbség a kompetitív játékokhoz képest, hogy a játékos eredménye önmagában értelmezhető függetlenül a többiek által elért eredménytől, tehát hasonló állásban attól független pontszámot érünk el, hogy ellenfelünk mennyit és hogyan fejlődött. Az ilyen játékoknak gyakorta van egy személyes (passziánsz) variánsa is, ahol egy szimulált eredménynél, vagy egy konkrét célszámnál kell jobbat teljesítenünk.

Kompetitív játékok
A kompetitív játékok jellemzője a versengés. A játékosok haladnak, fejlődnek, hogy akár elsőként érhessenek célba, akár a legtöbb pontot szerezzék meg. A játéknak egy nyertese van, de sikerélményt a vesztes is elérhet. Fontos lehet még a korlátozott lehetőség, melyek közül csak azokat választhatjuk, amit más nem halászott még el előlünk. A másik játékos háráltatása csupán közvetett formában valósul meg. A játékra jellemző még a folyamatos fejlődés, a visszaesés ritka, vagy teljesen kizárt. A kompetitív játékok tipikus példája a Catan telepesei. A manapság készülő játékok között talán a legjellemzőbb játékforma ez, mivel a párhuzamos fejlődés mindenkinek sikerélményt kínál, de a konfrontációk alacsony szintje miatt a frusztráció alacsonyabb szintű.

Konfrontatív játékok
Végezetül a konfrontatív játékok, melyek legősibb társasjáték fajták. Ebben a játékban a fejlődés elsősorban a másik játékos kárára lehetséges, a cél sokszor nem is egy meghatározott kihívás elérése, hanem az ellenfél legyőzése. Ebben a játékban minden, ami az ellenfélnek hátrány, az nekünk előny. A játékosok viszonya viaskodó. Legjellemzőbb példái a régi klasszikus játékok, például a sakk vagy a go.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése