2012. március 14., szerda

Játékosok, alkalmak

Ezúttal nem egy újabb játék lesz terítéken, hanem a játékok osztályozását próbálom tovább finomítani. Nyilvánvaló, hogy nem játszhatunk minden játékot minden ismerősünkkel, vagy éppen minden alkalommal. Néhány erős kategóriát ezért szeretnék kiemelni a mezőnyből, hogy ezekkel is segítsem a tájékozódást. Vannak ugyanakkor játékok, amelyek nem egyértelműen sorolhatóak be ezekbe a kategóriákba, így ilyen besorolást nem fogok minden játékhoz erőszakkal rendelni, csupán ott jelzem, ahol a véleményem szerint egyértelmű a besorolás.

Családi játék
A családi játék olyan kevésbé összetett játék, melynek szabályai egyszerűen elsajátíthatóak, és a nagyobbacska gyerekektől a nagyszülőkig a teljes család együtt élvezheti. Bár korábban lefektettem, hogy a bonyolultságot pozitívumként értékelem, azért itt fontos megjegyezni, hogy a jó családi játék az egyszerűsége ellenére a vérbeli gémereknek is érdekes, izgalmas lehet, és az esetleges hiányosságait pótolja az, hogy a családdal, vagy nem megrögzött társasjátékbolond barátainkkal együtt játszhatjuk.

Gémer játék
Csak fanatikus kockáknak. A gémer játékkal soha ne ijesszünk el a társasjáték örömeitől egy olyan embert, akiben nincs meg az ez irányú igény. Ezek a játékok mind szabályukban, mind játékmenetükben összetettek, komoly koncentrációt, stratégiai tervezést igényelnek. Nyilván sok embernek az ilyen jellegű összpontosítás nem jelent kikapcsolódást. A gémer játék a geekek fenségterülete.
Megjegyzem én ismerek olyan játékokat amelyek meglehetősen bonyolult szabályúak, ám ha megértjük a mögöttes logikát, a vonalak kisimulnak. Amennyiben egy ilyen játék mérsékelten bonyolult játékmenettel rendelkezik lehet, hogy nem fog ebbe a kategóriába esni.

Gyerekjáték
Bár eddig még nem volt ilyen játék terítéken, a szülők számára talán még talányosabb kérdés, hogy milyen társasjátékot vegyünk gyermekünknek. Természetesen százával lelünk az üzletek polcain roll and move jellegű klónokat különböző franchise-ok alatt. Olyan játékot találni, ami a gyerek számára megfelelő kihívást jelent, nem stresszes, ugyanakkor a felnőttnek is érdekes (de legalább nem arckaparóan idegesítő), de legfőképp nem elsősorban a szerencsén múlik, az valódi kihívást jelent. A gyerekjátékok alatt én 3-10 éves gyerekek számára kiadott játékokat értek a továbbiakban, mivel úgy vélem az ennél idősebb gyerekek már választhatnak a felnőtt kínálatból is.
Gyerekjátékok esetén a bonyolultságot a stresszfüggőség váltja, a játékidő alapegysége pedig 30 perc helyett 15 perc lesz.

Party játék
Fontos kategóriát képeznek a party játékok. Nehéz megfogni, hogy pontosan mitől lesz egy játék party játék, de az én definícióm így hangzik: amit ittasan is lehet játszani. Ezekben a játékokban nem annyira az eredmény a fontos, az inkább csak melléktermék, a szórakozás gerincét a játékmenet adja, az hogy ki nyer, majdhogynem érdektelen. Ilyen játékokat sokszor olyanok is szívesen játszanak, akik amúgy nem, mert a kombinációs jellegű gondolkodás nem jelent számukra kikapcsolódást, élvezetet. Ezekben a játékokban ilyesmire nincs szükség, mozgásra, szövegelésre viszont annál inkább.

Filler
A filler annyit tesz, kitöltő. Ezen belül is az időnket tölti ki elsősorban. Ezek nem azok a játékok amire összejövetelt szervezünk, hanem azok, amiket akkor veszünk elő, ha egy könnyedebb, rövidebb játékra vágyunk. Jellemző, hogy a körítése kevésbé kidolgozott, a stratégiai tér kisebb, ám ha arra használjuk, amire ki lett találva, azaz olyankor vesszük elő, amikor nem egy nagy és komoly játékra vágyunk, vagy egyéb ok miatt nincs rá lehetőségünk, akkor ugyanolyan élvezetes részeit képezhetik egy társasjátékos összejövetelnek, mint egy komoly gémer játék. Tipikus szituációk amikor jól jön egy filler: két nagyobb játék közötti pihenő, páran esetleg elszaladnak vásárolni, vacsoráznak. A játékalkalom elején, amikor még nem érkezett meg mindenki, vagy végén, amikor már nincs elég időnk vagy koncentrációs készségünk egy nagy játékhoz, esetleg páran már elindultak haza, szintén előkerülhet egy-egy ilyen doboz. A filler státusz szükséges, de nem elégséges feltétele a rövid játékidő (maximum 1 óra). A filler játékok zöme kártyajáték. Le kell még szögeznem, hogy a filler nem pejoratív kategória.

Nem minden játék fog az alábbi kategóriákba besorolódni, és bizonyosan lesz olyan, ahol kétségbe vonjátok majd osztályozásomat. Tekintsétek ezt egyfajta vezetővonalnak, hiszen a számára ideális játékot mindenki másik dobozban fogja majd megtalálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése