2012. február 27., hétfő

London (2010)

A játék doboza
Anglia fővárosában járunk. 1666-ot írunk, a tűzvész után a romokon kell egy új város alapjait leraknunk. Célunk úgy felépiteni a várost a 20. század hajnaláig ivelő játék alatt, hogy közben minél busásabb haszonra tehessünk szert. Bár a játék egy szép nagy táblával is rendelkezik, elsősorban kártyajátéknak tekinthető, hiszen a tábla szerepe marginális csupán. Ahogy a keretsztori is mutatja, elsősorban építkező, konstruktív környezetben folyik az meglehetősen összetett és erősen kombinatív élményt kínáló küzdelem. A fő vonzereje talán az a kettősség, melynek hatására az egyik körben minél több lapot igyekszünk szerezni, míg a következőben megpróbálunk szabaldulni tőlük, illetve a döntési helyzet, hogy akarunk-e több előnyhöz jutni nagyobb mennyiségű hátrány bevállalása árán.


Szabályok
Minden körünket egy húzással kezdjük, ami után az alábbi négy akcióból választhatunk egyet.
  • húzunk további 3 lapot
  • kijátsszuk a lapjaink egy részét
  • használjuk a kirakott lapjainkat
  • vásárolunk egy kerületet

Kijátszás
A lapjainkat kijátszhatjuk egy korábban kirakott lapra, vagy azok melle. Minden kijátszott lapért egy vele azonos színű lapot kell dobnunk. Vannak lapok melyek kijátszása pénzbe is kerül, Ha nincs elég pénzünk ehhez vagy kesőbb az üzemeltetéshez, akkor kölcsönt vehetünk fel, amit a játék végén 50%-os kamattal kell visszafizetnünk. A lapok egy részének van pontértéke, amit onnantól kezdve, hogy kijátszottuk a lapot megszerzettnek lehet tekinteni.

Bel fent a kijátszási költség,
alul rendre a használati költség, jutalom és következmény
Használat
A kijátszott képpel felfele látható lapjainkat használhatjuk ezen akció során. A lapoknak van egy használati költsége, egy jutalma és egy következménye. Az elöbbi többnyire nulla, de lehet pénz vagy lapdobás is. Jutalomként pénzt illetve győzelmi pontot kaphatunk vagy nyomor jelzőt veszthetünk. A következmény pedig többnyire a lap lefordítása, ezek az egyszer használható lapok. Vannak kisebb jutalommal kecsegtető, de többször használatos lapok is. A használat akció ugyanakkor a nyomorunkat is növelheti. Annyi nyomorjelzőt kapunk amennyi a kijátszott látható lapjaink száma, plusz a kézben lévő lapok száma, mínusz a megvásárolt kerületek száma. Itt fontos tehát, hogy kijátszáskor a lapot egy korábban kijátszottra rakjuk-e ki, hiszen az nem fogja növelni a nyomorunkat.

Kerületek és dobott lapok
Vásárlás
A harmadik akció lehetőségünk, hogy néhány fontért megveszünk egy kerület a tábláról. Ez kétfajta azonnali előnnyel jár, egyrészt megszerezzük a kerületnél feltüntetett pontértéket, másrészt húzhatunk annyi lapot amennyi fel van tüntetve az adott kerület mellett.

Laphúzás és dobás
Minden egyes laphúzás előtt dönthetünk, hogy azt a véletlenre bízva a húzópakliból tesszük, vagy felveszünk egyet a tábláról. Amikor lapot dobunk (lap kijátszás vagy működtetés, esetleg a 9-es maximális kézméret átlépése miatt) azt a táblára tesszük. Ha a táblán így 10-nél több lap van, 5-öt kiveszünk a játékból.

Speciális lapok
Vannak olyan speciális lapok amelyek extra lehetőségeket adnak. Ezeket mindig az adott kártya szövegéből tudhatjuk meg. Van lap ami működtetéskor egy másik lap helyett fordul le. Van olyan ami költségmentes kijátszást tesz lehetővé vagy épp olyan, aminek a hatására a körönkénti egy laphúzásunkat növelhetjük, vagy csökkenthetjük.

Győzelmi pontok
Pontozás, játék vége
A játék akkor ér véget, ha elfogynak a húzópakliból a lapok. Ilyenkor az adott játékosok túl, aki felhúzta az utolsó lapot, minden más játékos is egy további kört játszhat le. A játék végén a pontjaink három forrásból adódnak. A megvásárolt kerületeink összértéke, a kijátszott lapjaink pontértéke, és a használat során gyűjtött pontok. Ezt csökkenti a nyomorjelzőinkből származó negatív hatás.

Kivitelezés
Játékosok színe
Talán a korrekt szó az ami a legjobban passzol a kivitelezesre. A tábla london térképét ábrázolja felesleges díszítésektől mentesen, a kártyák képei nem különösebben meggyőzőek, az alapszínek pedig kicsit tompák. A műanyag pénz tokenek meglapően kellemes tömegűek, ezért kicsit kellemesebb használni őket, mint első ránázásre gondolnánk. A papír- és fatokenek az elvárható minőséget hozzák.

Értékelés
Kölcsön
Nyelvfüggőség Nyelvfüggő
Játékosok száma 2-4

Kivitelezés 6/10
Szerencsefüggetlenség 7/10Bonyolultság 6/10
Stratégiai tér 5/10
Játékidő 90 perc
Szubjektív élmény 7/10
Összhatás 6,45

1 megjegyzés: