2012. július 2., hétfő

Kingdom Builder (2011)

A 2012-és év játéka díj második jelöltje* a Kingdom builder igazi családi játék. Szabályai könnyen gyorsan elsajátíthatóak, egy parti gyorsan lepereg. Talán leginkább a Hacienda nevű játékhoz tudnám hasonlítani, igaz itt nem lapkákat, hanem településeinkkel kell szépen telepakolni a hexahálós pályát. Attól eltekintve, hogy településeinket néha mozgathatjuk, ez így is alapvetően egy lapka lerakós jellegű játék marad, némi területbirtokló és hálózatépítő jelleggel fűszerezve. A játék nagy előnye, hogy gyakorlatilag szabálylapokkal, azaz közös célokkal operál, melyek mindenkire vonatkoznak, és amelyek kombinációi garantálják, hogy minden egyes játék új fajta kihívást tartogat majd számunkra. A játék jellege elsősorban konstruktív, igaz az egyes pozíciók elfoglalásával vagy üresen hagyásával ellenfeleink játékára is komoly hatást gyakorolhatunk.

*A játék időközben elnyerte a 2012-es Spiel des Jahres kitüntető címet.
Szabályok

A pálya a játék végén
A Kingdom builder pálya összeállítása is a minél jobb újrajátszhatóságot szolgálja, hiszen nyolc pályaelemből négyet kell felhasználnunk a játéktér kialakításához. Minden játékelem magával vonz valamilyen speciális helyszínt. Az egyes helyszínekre két-két token kerül elhelyezésre, melyet az első két játékos kaphat meg aki települést helyez el a tokenes mező mellett. A tokenek aztán körönként egy-egy extra lehetőséget biztosítanak tulajdonosuknak. A pályaelemeken a speciális helyszíneken kívül helyet kaphat még néhány kastély, melyek mindenkinek 3 pontot adnak aki legalább egy települést közvetlenül szomszédosan rak le velük, 5 építkezésre alkalmas tereptípus, illetve az erre alkalmatlan víz és hegy. Természetesen egy mezőre csak egy település kerülhet.

Települések egy helyszín körül
Minden játékos 40 településsel indul, és a játék akkor ér véget, amikor az első versenyzőnek elfogynak a felhelyezhető települései. A kör elején a játékosnak a kezében van egy területkártya, ami az egyik építkezésre alkalmas területtípust ábrázolja. A körében ezt valamikor ki kell játszania, és ekkor rögtön 3 települést le kell helyeznie az adott tereptípusra. A lehelyezés szabálya, hogy ha lehetséges korábbi településsel szomszédos mezőre kell rakni a települést, ha viszont erre nincs lehetőség, akkor tetszőleges területet választhatunk, melynek típusa megfelelő. Ez a szabály minden lerakott településre érvényes. A tokenek adta speciális akcióinkat akár a 3 tereptípushoz kötött akciónk előtt, akár azok után végrehajthatjuk, de közben nem.

Tokenek
A tokenek az alábbi előnyöket adhatják:
  • Orákulum: A kijátszott tereptípuson egy újabb települést helyezhetünk el.
  • Farm: Egy extra település mező típusú terepen.
  • Oázis: Egy extra település sivatag típusú terepen.
  • Torony: Egy extra település a pálya szélén, építhető terepen.
  • Fogadó: Egy extra település egy legalább három településből álló összefüggő sor végén, ha az építhető terep.
  • Csűr: Mozgasd egy már lerakott településedet egy olyan tereptípusra amit épp kijátszottál, szomszédosan, ha lehetséges.
  • Kikötő: Mozgasd egy már lerakott településedet víz terepre, szomszédosan, ha lehetséges.
  • Karám: Mozgasd egy már lerakott településedet két mezőt egyenes vonalban tetszőleges irányban. A célmezőnek építhetőnek kell lennie, de szomszédosnak nem.

Szabálylapok
A pontosztás része a játéknak dinamikusan változik, hiszen a kastély adta pontok mellett a szabálylapok határozzák meg a szerezhető pontokat. A szabálylapok az alábbiak lehetnek:
  • Halász: Minden víz melletti település egy pontot ér.
  • Bányász: Minden hegy melletti település egy pontot ér.
  • Kereskedő: Minden helyszínért és kastélyért melyet legalább egy másikkal összekötöttünk településeinkkel 4 pont jár.
  • Munkás: Minden kastély vagy speciális helyszín melletti település egy pontot ér.
  • Felfedező: Minden olyan vízszintes vonalért 1 pontot jár, amin legalább egy településünk van.
  • Lovag: Az egy vízszintes vonalon épített legtöbb településünkért a települések számának dupláját kapjuk meg pontban.
  • Remete: Minden szeparált településcsoportunk egy pontot ér.
  • Nemes: Pályaelemenként a legtöbb település 12, a második legtöbb 6 pontot ér.
  • Polgár: A legnagyobb összefüggő településcsoportból minden másodikért 1 pontot könyvelhetünk el.
  • Földműves: Azon pályaelemen, ahol a legkevesebb településünk van, minden település 3 pontot hoz.
Kivitelezés
Pontozólap
A kartonlapkák, a pályaelemek illetve a tokenek minősége megfelelő, ám a fa épületek melyek a településeinket szimbolizálják nem tökéletes kivitelűek. Némelyik kicsit ferde, vagy hiányzik belőle egy kisebb darab. Azért a játékélményt ez nem befolyásolja. A tereptípus kártyák lehetnének bátran nagy méretűek a mostani kicsik helyett. Nagyon ötletes megoldás viszont a pálya mellé tehető toldalék, amelyek a tokenek képességeit szemléltetik, és a pályaelemek hátoldalán elhelyezett pontozótábla.

Az értékelésben a stratégiai térben most szerepet kapott az újrajátszhatóság is, azaz nem egy, hanem több játékban felmerülő stratégiák sokasága.

Értékelés
Nyelvfüggőség: Mérsékelten nyelvfüggő
Játékosok száma 2-4
Kivitelezés 7/10
Szerencsefüggetlenség 8/10
Bonyolultság 6/10
Stratégiai tér 8/10
Játékidő 45 perc
Szubjektív élmény 8/10
Összhatás 7,75

3 megjegyzés:

  1. Azért én nem mondanám teljesen nyelvfüggetlennek, mert vannak benne kártyák, amit érteni kell, hogy mi van ráírva!

    VálaszTörlés
  2. Egyébként ha magyarul kijön, akkor nálam tuti vétel! :)

    VálaszTörlés