2012. február 20., hétfő

Értékelési szempontok

Amikor a későbbiek során értékelem a játékokat igyekszem őket a lehető legtöbb szempontból górcső alá venni, több szempontból osztályozva őket, hogy a lehető legobjektívebb értékelést tudjam adni nekik. Persze ez így is roppant szubjektív lesz.

Nyelvfüggőség
Az összhatásban nem fog szerepet kapni ez a szempont, mely szerint három kategóriába fogom sorolni a játékokat.
Nyelvfüggetlen - a játékoz nincs szükség nyelvismeretre.
Mérsékelten nyelvfüggő - a játék nyelvismeret nélkül is játszható, de gyakorlás szükséges hozzá, illetve elegendő, ha a jatékosok közül egy ismeri a játék nyelvét.
Nyelvfüggő - a jaték nyelvismeret nélkül nem játszható. 

Játékosok száma
Szintén nem befolyásolja az összhatást, de a számunkra megfelelő játék kiválasztásánál kulcsfontosságú lehet.

Külalak, kivitelezés
1-10 közötti pontozás. Amit megpróbálok szem előtt tartani: tartósság, ergonómia, tetszetősség, igényesség, kényelem. Az összhatásban 15%-os súlyt kap.

Szerencsefüggetlenség
A szerencse értékeléséről lehetne éppen vitatkozni, de én ez egyértelműen hátrányosnak tekintem, ezért is nem a szerencse, hanem az attól való függetlenbség az amit pontozok. A összhatásban 20%-os súlyt kap.

Bonyolultság, összetettség
A szerencsénél még nehezebb dió a bonyolultság. Ebből a túl sok semmiképp nem jobb, mint a közepes. Mivel azonban én a bonyolultabb játékokat kedvelem, az összhatásban 10%-os súllyal szerepel.

Stratégiai tér
Talán az egyik legfontosabb jellemző, hogy mennyi úton módon juthatunk el a győzelemhez. Minél kevésbé nyilvánvaló a nyertes stratégia, minél több módszerrel lehet jól szerepelni egy játékban, annál több pontot fog kapni a játék ebben a kategóriában. A végelszámolásban 20%-os súlyt kap.

Játékidő
Minél rövidebb a játékidő, annál jobb. Hiszen egyrészt egy hosszú játékba nem mindig van idő belekezdeni, jobban be lehet osztani a rendelkezésre álló időt rövid játszmákkal, másrészt a rövidebb játékidő több játszmát és így több sikerélményt is jelent összességében. 0-30 perc közötti játék jelent itt 10 pontot, ami fél óránként 1 ponttal csökken. Ez a pontérték a végelszámolásban 10%-os súllyal szerepel.

Szubjektív élmény
Ami megkerülhetetlen. 25%-kal számítom be az összhatás pontszámba.

Összhatás
Ez lesz az egyetlen értékelési szempont, ami nem csak egész számot vehet fel. A többi pontszámnál leírt módon automatikusan számolódik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése