2012. április 17., kedd

Hacienda (2005)

Dél-Amerikai pampáin terelhetjük csordáinkat ebben a könnyed és pörgős játékban. Célunk eljutni a piacokra, ahol az állatainkat pénzé tehetjük, és közben minél értékesebb területekre szert tenni. A játékot mind gyorsasága, mind egyszerűsége okán a filler játékok közé sorolhatjuk be. Állataink terelésére illetve birtokaink bővítésére tile placement mechanizmust használunk. A játékban a legnagyobb konfrontációt az képezi, amikor elfoglaljuk az ellenfelünk által kinézett területet, esetleg beszorítjuk őt, pontjainkat pedig ellenfeleinktől függetlenül érdemelhetjük ki, így a konstruktív kategóriába sorolhatjuk ezt a társast.

Szabályok
A tábla egyik oldala
A hexahálós pálya nagy része pampa, melynek elsődleges funkciója az, hogy állatainkat terelgessük rajta. Az egyéb tereptípusok jellemzően egy zárt ív mentén helyezkednek el. Mivel a tábla mindkét oldala használható, ebből némi választék is rendelkezésünkre áll. Az általam próbált három fős verzióban egy csont formát adott ki.. Ezeken a területeken kezdhetjük meg a terjeszkedést. Ezekre bármikor rakhatunk lapkát, a többi mezőre csak akkor ha már szomszédos mezőt elfoglaltunk.

Terület és állat lapkák
A játékosok egymás után sorban következnek, és minden körükben három akciót hajtanak végre. Az akciók a következők lehetnek:
Lapka lerakás
Lerakhatunk egy terület vagy egy állat lapkát, a vele azonos kártya kijátszása árán. A csontalakon elhelyezkedő területek bármelyikére rakhatunk lapkát, ha megfelelő területkártyát játszunk ki. A pampára viszont csak úgy rakhatunk le lapot, ha az kapcsolódik saját elfoglalt mezőnkhöz. Ez lehet pampa terület lapka, vagy állat. Előbbit területhez kapcsolódva, utóbbit akár területhez, akár vele azonos állathoz kapcsolódva lehelyezhetjük.
Amennyiben egy állatunkkal elérünk egy piacot, azaz a pampa közepén álló épületek valamelyike mellé helyezzük le azt, akkor annyi pesot kapunk amennyi a terelési útvonalunk értéke. Ezt úgy számolhatjuk ki, hogy az állatunkkal összefüggő azonos típusú állataink számához hozzáadjuk a kiinduló terület nagyságát. Egy piac mellett több mezőért is besöpörhetjük ezt a jutalmat.
Terület kártyák
Lap vásárlás
Két fajta kártyalap van, terület és állat. Mindkettőből négy látható felcsapva, a többi pedig egy-egy pakliban. A felcsapott lapok bármelyikét 3 pesoért vásárolhatjuk meg. Ha megelégszünk a pakliból húzott ismeretlen lappal, azt csupán 2 pesonk bánja. Egy lap vásárlása egy akció.
Hacienda vásárlás
12 pesoért szerezhetünk be egy haciendát, azaz egy kis épületet, amit vagy területünkre, vagy állatainkra rakhatjuk ha még nincs rajtuk. A hacienda az összefüggő terület, vagy összefüggő, azonos típusú állatcsorda után ad a játék végén mezőnként egy többletpontot.
Tavak
Tó vásárlás
A tó jó barátja az állattartóknak, hiszen itt ihatnak az állatok. A tavakat ugyanúgy 12 pesoért vásároljuk, mint a haciendát. Minden tó egy, kettő vagy három területet foglal el. és a táblán bármilyen üres területre feltehetjük (a piac ilyen szempontból sem számít üresnek). A körülötte található minden elfoglalt mező eggyel több pontot ér gazdájának.
Aratás
Minden összefüggő területünket a játék során egyszer learathatjuk. Ekkor egy aratás tokent helyezünk rá, jelezve, hogy később már nem arathatunk itt, és annyi pesot kapunk, amennyi a terület nagysága szorozva hárommal.

Pontozás
A játék két szakaszra oszlik. Az egyes szakaszok akkor érnek véget, amikor az első illetve második szakaszhoz tartozó állat lapok paklija elfogy. Mindkét szakasz után kiértékelés van. A kiértékelés során az alábbiakért kaphatunk pontot:
  • Minden legalább három mezőből álló terület mezőnként 2 pontot ér.
  • Minden elért piac eggyel több pont, mint az előző, tehát például 5 piac 15 pont.
  • Minden lerakott hacienda annyi pontot és, amekkora összefüggő terület vagy csorda van alatta.
  • Minden tó körül minden elfoglalt mező egy pontot ér gazdájának (egy mező több pontot is érhet).
  • Minden 10 peso egy pontot ér.
Kivitelezés
Peso
A játék átlagos kivitelezésű. A lerakott lapkák anyaga a szokásos karton, a pénz pedig az állat és területkártyákkal megegyező alapanyagból készült. Az én ízlésemnek a grafikák kicsit túlcizelláltak, amik ráadásul a használhatóság rovására mennek, mert nem magától értetődő típusuk. A kártyákból is kényelmesebben használhatóak lennének a normális méretűek.

Értékelés
Nyelvfüggőség Nyelvfüggetlen
Játékosok száma 2-5
Kivitelezés 6/10
Szerencsefüggetlenség 8/10
Bonyolultság
5/10
Stratégiai tér 6/10
Játékidő 60 perc
Szubjektív élmény 6/10
Összhatás 6,6

4 megjegyzés:

  1. Majd játszunk egyet. Ez a fillernél azért lényegesen komolyabb, okosabb darab :). Családi játék - a HiG vonalba tökéletesen illeszkedő játék.
    paya

    VálaszTörlés
  2. Emlékeim szerint mintha egyszer már játszottam volna vele 4-esben és akkor tetszett, de lehet, hogy csak egy hasonló játék volt. Mindenesetre - ha lesz játék, szívesen beszállok, ha már múlt héten pénteken átmentem a tűzkeresztségen, mint klublátogató. :)

    VálaszTörlés
  3. Hiányolom belőle a széles stratégiai teret. Persze lehet, hogy az volt a baj, elsőre nem volt teljesen vilagos, hogy mi hozza a sok pontot, és csak a piacokat hajszoltuk minden áron, amivel alaposan le is maradtunk. Közelebb állónak érzem egy letisztul absztrakt logikai játékhoz, mintsem egy összetett tábláshoz, és nekem ez nem jön be annyira.
    Családi játék meg szerintem inkább csak speciális családokban lehet ez. :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem az egyik kedvencem. :)
    Egyszerű, könnyen játszható. Viszonylag jó az újrajátszhatósági faktora. Ez tovább javítható saját tervezésű pályákkal. (A játék BGG oldalán is lehet találni ilyeneket, sőt, szoftvert is a tervezéshez.)
    Ez nem kifejezetten stratégiai játék. A pontozása nagyon jól ki van egyensúlyozva (szerintem). A kártyák lehetnének nagyobbak, ez tény, de azért elviselhető.
    Cras', szeritem velünk játszottatok ilyet. ;)

    VálaszTörlés