2012. február 24., péntek

Can't stop (1980)

Sokat gondolkodtam, hogy mi is legyen az első játék melyet górcső alá veszek. Talán valami emblematikusat kellett volna választanom, nem tudom. mindenesetre én a kisebb ellenállás irányába mozogva egy nagyon kis egyszerű játékot választottam.

Áttekintés
A Can't stop a press your luck játékok iskolapéldája. Nincs benne komoly stratégia, inkább egy kis taktika, ám azt minden körülmények között felülírhatja a szerencse. Nagy előnye, hogy gyors pergő játék, végtelenül egyszerű szabályokkal, így gyorsan elsajátítható, és a sok menet mindenkinek kínál sikerélményt. A játék absztrakt, tehát nincs tematikája, nincs köré történet szőve. A játék kifejezetten versengő típusú, így a kompetitív kategóriába sorolnám. A játék a győzelmi feltétel teljesülésekor ér véget.

Szabályok
A játékos négy kockával dob. Az kockákat tetszőlegesen párosítja, majd a kapott számok oszlopán a korábban elért eredményéhez képest egyet halad felfele (ha kétszer ugyanazt az eredményt kapja, akkor kettőt). Egy körben csak három számon lehet haladni, erre három bábu áll rendelkezésre. Ha ettől eltérő számot dob a játékos akkor azon nem tud haladni. A játékos minden dobása után dönthet, hogy kisérti-e tovább a sorsát, és dob-e újat. Ha legalább egy olyan kombinációt fel tud mutatni, amilyen számon már halad, vagy nem kezdte még meg a haladását három számon, és tud olyan kombinációt mutatni amin még lehet haladni, akkor léphet. Ha nincs használható párosítása, akkor az adott körben elért eredményét (lépéseit) elbukja, és a következő játékos jön. Ha a játékos úgy dönt egy sikeres dobása után, hogy megáll, akkor az adott kör előrehaladásának megfelelően mozgathatja előre a jelzőit a táblán. Ezeket a jelzőket csak a kör végi megálláskor lehet mozgatni.
Amennyiben egy játékos egy számon eléri a csúcsot, az utolsó mezőt, akkor azon a számon lévő dobásai a kör hátralevő részében nem érvényesek. Ha megáll úgy, hogy legalább egy számon elérte a csúcsot, akkor ezt a szaámot vagy ezeket a számokat megszerzi. Ez azt jelenti, hogy a számon többet nem haladhat senki. A játékot az nyeri aki elsőként szerez meg három számot.

Értékelés
Nyelvfüggőség Nyelvfüggetlen
Játékosok száma 2-4
Kivitelezés Ezzel kicsit bajban vagyok, hiszen csak online játszottam a játékkal. A képen látható verzió erősen műanyagnak tűnik, ezért így látatlan ez csupán 5/10
Szerencsefüggetlenség 3/10Bonyolultság 3/10
Stratégiai tér 3/10
Játékidő 15 perc
Szubjektív élmény 6/10
Összhatás 4,75

2 megjegyzés:

  1. A Can't Stop kipróbálható online a http://boardgamearena.com/ oldalon.

    VálaszTörlés
  2. Ha van igény, hogy miről írjak, azt lehet jelezni bármikor, ha ismerem, igyekszem előre venni, ha nem, igyekszem megismerni. :D

    VálaszTörlés