2012. április 1., vasárnap

Hetedik bőr

Tegyük a szívünkre a kezünket, mindannyian éreztük már úgy egy-egy játék ára kapcsán, hogy ez már rablás. Az igazán rafinált kiadók viszont nem egyetlen drága dobozzal akarnak megkopasztani minket, hanem azzal, hogy megpróbálnak rávenni minket, vegyünk több dobozt tőlük. Ennek módozatairól lesz szó az alábbi bejegyzésben.

Alapjáték
A beetetés. Ezek azok a játékok, melyek nem rendelkeznek semmilyen előzménnyel, hanem egy új ötletre, koncepcióra, vagy valami régi, de nem saját kreatív újraértelmezésére építenek. Alapjáték esetén direkt előnyt jelent, ha nem tartalmaz minden szabályt, hiszen a túlságosan bonyolult szabályok elriaszthatnak játékosokat.

Kiegészítő
Kiegészítők
A jó alapjáték után törvényszerűen érkeznek a kiegészítők. Mivel az alapkoncepció már ismert, és feltehetőleg begyakorolt, így az extra szabályok már nem jelentenek gondot, viszont tovább bővíthetik a stratégiai teret, a lehetőségek tárházát. A klasszikus kiegészítő önmagában nem, csak az alapjátékkal együtt játszható.
Kompatibilitás
Két kiegészítő lehet kompatibilis, azaz játszhatóak együtt az alapjátékot kiegészítve, vagy inkompatibilis, azaz a kattő közül egyszerre csak az egyiket használhatjuk az alapjáték kiegészítéseképp.

Önálló kiegészítő
Az önálló kiegészítő olyan kiegészítő, amit akár magában, akár az alapjátékkal együtt lehet játszani.

Spin-off
A spin-off az eredeti játéktól független, csak önmagában játszható játék. Az eredeti játék nevét általában valamilyen módon magán hordozza. Két alfaja létezik, a tematikus illetve a mechanikus spin-off. Előbbi esetben a mechanika csak kisebb mértékben változik, a tematika viszont megújul. Utóbbi esetében a tematika változatlan marad, ám ilyenkor a mechanikában nagyobb változások is lehetnek. Például egy kátyajátékból kockajáték készül. Spin-off jellemzően a nagyon sikeres játékokból készül.

v1.1 / v2.0
Új verzió. Ez nem más, mint  az alapjáték új kiadása. Lecseréli az eredeti alapjátékot. A v1.1-gyel olyan új kiadást fogok jelölni, mely elsősorban külalakjában újult meg, míg a v2.0 szabályrendszerében is újdonságokat tartalmaz. Mindkettő közös hátránya, hogy a korábbi alapjátékhoz megvásárolt kiegészítők az új alapjátékkal nem kompatibilisek (ha a kompatibilitás megmarad, azt nem is tekinthetjük igazán új verziónak). A játékkiadók részéről talán ez a legkevésbé barátságos lépés a vásárlók irányába, hiszen alapjáték az összes kiadott kiegészítőjével meglepően drága befektetés is lehet.

A játék ugyanaz, a körítés más
Skin
A skin nagyjából olyasmi, mint amikor egy bútor újrakárpitozunk. A felszínen máshogy néz ki, de alatta ugyanaz a régi fotel van. Elsősorban nagy múltú – és ebből fakadóan jobbára idejét múlt – játékok vérfrissítése módszere, amikor a játék szabályait változatlanul hagyva, legfeljebb néhány játékelemet újra elnevezve, újradizájolva egy új tematikához igazítanak. A legtipikusabb skinelt játék a Monopoly, aminek számtalan különbözü tematikához igazított, de szabályaiban változatlan verziója akad. Ebben a blogban ilyen jellegű kiadásokról nem lesz szó, inkább csak a teljesség igénye miatt írtam le a fogalmat.

5 megjegyzés:

  1. Kiegészítők tekintetében nálunk csak az alap Carcassonne jutott el a "hetedik bőr" stádiumába. Itt viszont az a helyzet, hogy a ló túloldala. Annyi kieggel, ami ehhez megjelent, már sokkal kevésbé élvezhető a játék.

    Dominion esetében valakinek hasonló tapasztalat?

    (No és persze vannak olyan játékok, amik szinte kiáltanak kiegészítőért...)

    VálaszTörlés
  2. A mi gyűjteményünkben viszonylag kevés "kiegészítős" játék van. Carcassone és Alhambra alapvetően mehet tunningolva, de osztom Annak véleményét, kizárólag limitált számban szabad ezeket használni.

    A Jambo első plusz paklija önmagában véve elég veszélyes, mert megbontja a játék egyensúlyát, a készítő amint szembesült ezzel, elkészítette a második csomagot (amivel le is zárta a játékot, ami nagyon pozitív hozzáállás), ami nem csak, hogy helyreállítja a paklit, de az opcionális szabályokkal még fel is dobja.

    A deck builder játékok és a wargame-k általában véve eléggé kívánják a kiegészítőket.

    VálaszTörlés
  3. Mi a Catanok gyüjtésébe kezdtünk az elején és ameddig eljutottunk nem bántuk meg. Itt a mindenből 5-6 főig kiegészítve alap, tengert és lovagot értem. A barbárokon még godolkodunk.

    VálaszTörlés
  4. Nálam a Munchkin volt az, aminek minden kiegészítője megvan, ami eddig megjelent magyarul. A Ctulhu Munchkin még nincs, de az mondhatni önálló kiegészít, vagy annál is több, mert az eredetivel nem játszható - elvileg (gyakorlatilag megegyezés kérdése). Új opciók, de a játékmenet csak módosult, viszont az újdonság kicsit a hátránya is lehet, mert elhúzódhat egy parti, ha 4-5-en játsszuk minimum (ennél kevesebbel nem érdemes). Igaz, aki szereti a játékot, annak nem gond, ha 1 óra helyett másfél óráig gyepáljuk egymást.

    VálaszTörlés
  5. Hát ha az eredetivel nem játszható, és szabályai picit módosultak, akkor akkor az egy klasszikus spin-off.

    VálaszTörlés